Sunday, August 28, 2011

Akief

video
Sila lah senget kan kepala anda untuk melihat video nie :)

His personal data:
His name is Mohd Akief Hamizan. Age?One-year-old. He's my neighbor's son,the third one and he's soooooo cute. No doubt.So, enjoy the video!

Wednesday, August 24, 2011

Fact

Last week umi Dena ada bagi tau yang dia nak kad raya dari sume dormmate so dia boleh tampal kat dalam bilik dia..Aku pown macam excited la kan..Macam dulu-dulu,tulis kad pos kat kawan. Seronok giler la kan. Banyak kot kad-kad yang tersimpan kat rumah. It wouldn't be the same like sms,mms or even FB-ing. Kad raya ade sentimental value dia tersendiri. Imagine 10 years from now, you're sitting with your child (if any) while u read back your old card..Sweeeet kaann.. Seronok seronok seronok! *sambil melompat kegembiraan*

Tapi kannn tengah aku tulis kad raya for dena, then i realized i don't have skill to write card for people which i almost forgot mase excited time dena cakap nak card last week =,="


p/s: Macam mana aku nak tulis card untuk dak2 dorm yang laen.. Sheeegggaaannn laaaa... Sebab tue aku tak suke bagi kad birthday kat org heee...*orang yang tak reti meluahkan perasaan macam nie la jadinya*XOXO

Sweeeeeeeeeeett..



Pilot

Tengah relax-relax,tiba-tiba teringat angan-angan mase sekolah dulu-dulu. Biasa la zaman bebudak kan (sampai sekarang pun berangan kannnn tira oi haha) . The most thing yang aku ingat kan aku nak kahwin dengan pilot huuu... Aku suke pilot sebab aku suke tengok laki yang pakai baju pilot. Ala,yang kaler putih tuueee..Smart kannn..Yang tak berapa nak hensem pown tros jadi hensem hahha. Ingat lagi mase pegi ke Kota Kinabalu dulu terserempak dengan pilot hensem kat dlam lift..Mau cair tengok dia baaa (^_^).

As time goes on, pikir-pikir balik, payah la kalau dapat suami pilot. Bukan ape,dyeorg nie dah la jenis travel around the world, then i have to wait for him to come back home after days travel. How would i feel kan. Kena tinggal sorang kat rumah. Memang tak la kan. Finally i decided i don't wanna marry pilot...Tapi3 kan,kalau dah jodoh tak boleh la nak tolak kaannn :)



p/s:Semalam Fatima Syarha,penulis novel Tautan Hati datang UIA Nilai bagi talk about C.I.N.T.A. Best giler. Kalo pasal cinta jer mesti penuh mosque hall tue..Kenape ek??hahha..Pe pown,she's the best la!XOXO


Tuesday, August 16, 2011

PaMa are awesome!

Every people will definitely experience awesome mama and papa. It's only how you looking at them. As for me, my parents are the most awesome people that i have ever known.

Example:

Mama:
Adik got fever last week,precisely on Saturday. As i mentioned before in my blog, I'm the one who taking care of her. Yes, we are twin. Usually after one got fever, then another one will get fever soon. As my mom getting worried. she bought us drinking water bottles ( 12 small bottles,6 big bottles) to make sure we do not  get fever again. She said, she worried when we boil water from tap water directly because it's dirty and it's directly from tank. So, dia dah tak benarkan kteorg untuk masak air except we want hot drink..Awesome kan mama!

Papa:
Every morning, my papa will wake me up for sahur..Sweeeetttt kan? haha.. Tak payah nak set alarm pagi-pagi because i know he will wake me up without missed even one day hee..Not only to me, adik pun papa kejut jugak.. And and and setiap kali exam or test or quiz, he's the one that i will call to. Because he always gives  me courage and believing in me. Selalunya i will say like this to him,'Papa, kakak takut la. Jap lagi kakak ada test Economics.Kakak tak suka economics!'. Papa akan reply,' Orang takut nak test selalunya dah bersedia. So,kakak boleh buat punya lah.' He never bored to say that word to me. Even i didn't get a good result pun, he will say like,'It's ok la kak,next time usaha lagi ok?' Papa is awesome!


p/s: If parents play their role as parents, broken family would never be the reasons why you cannot succeed and away from track of life. Isn't it?  :) XOXO

Friday, August 12, 2011

Ramadhan oh Ramadhan!

Hey, i think it's not too late for me to wish you all 'Happy Fasting'.
Setiap kali muncul nya Ramadhan *sambil meletakkan tangan di dada*, tanya la hati,apa yang kita mahukan sebenarnya. Adakah,

A) Makanan yang sedap-sedap seperti yang terdapat di buffet or bazar?
B) Raya dah dekat? *hee*
C) Diet? *girls*
D) Meningkatkan iman and pahala yang sedia kala sedikit *ouch*
E) Waktu untuk menunjuk-nunjuk yang kita puasa *huu*
F) Puasa sebab semua org puasa or ada orang yang suruh or takut dipandang serong oleh org sekeliling?
G) The worst part, NOTHING???? huuuu,yang nie paling bahaya

Apa pun yang ada dalam hati kita hanya kita yang tau. Kalau kita cakap kita puasa kerana Allah tapi sebenarnya malu dengan masyarakat pun bukan orang tahu kan. Kalau aku pun, aku pun tak tau samada hangpa tipu ka tak. Bak kata nenek moyang kita la kan, 'Rambut sama hitam,hati siapa yang tahu kan'. Ish, bahaya tue.( tertiba terlintas, 'habis yang rambut blonde tue macam mane??' hehe)

Lagipun apa gunanya Allah ciptakan bulan ramadhan dengan melimpah-ruah pahala yang akan diberi kalau kita rase bulan ramadhan sama sahaja dengan bulan-bulan yang lain? Banyak manfaat kot. Antaranya, pahala yang berlipat-lipat-lipat-lipat kali ganda. Mane nak dapat beb..And lagi satu kita more alert dengan azan haha. Yang nie pown manfaat kot. Selama nie tak pernah amek peduli, tiba-tiba bulan ramadhan korang duk sebok tanya maghrib pukui bape kat kawan. kan kan?Eleh, betul la tue hee.

Kalau kat dunia kita simpan duit untuk kesenangan akan datang, pahala pulak untuk dunia kita selepas nie. Nak kata kita nie pahala kita dh cukup untuk di bawa ke sana,memang tak la kan. Orang alim ulama pun takut, apatah lagi kita yang memang jauh dari kesempurnaan. So, kita kena la berebut peluang ini untuk mendapat reward. Untung lah terutamanya bagi yang dapat bertemu dengan malam lailatulqadar, iaitu malam yang lebih dari seribu malam. Huish, seronok tue. Apalagi, let's start increasing our good deed and iman toward Allah. Get the sweetness of Ramadhan itself. InsyaAllah.




p/s: Ramadhan is just Ramadhan if we didn't do anything in this month. Such a waste. :) XOXO

Hurt

When I said I miss you, it means I really do miss you so much. I can't hold it back. It feels like stabbing a nail inside your heart and you cannot pull it out. Your name is still there since from the very beginning and never fade away. The more i think about it, the more the nail hurting me. Great, what you have done to me?!



Wednesday, August 10, 2011

Until I find you again

Lately I've been trying
To fill up my days since you're gone.
The speed of love is blinding,
And I didn't know how to hold on.
My mind won't clear.
I'm out of tears.
My heart's got no room left inside.

How many dreams will end?
How long can I pretend?
How many times will love pass me by,
Until I find you again?

Will the arms of hope surround me?
Will time be a fairweather friend?
Should I call out to angels,
Or just drink myself sober again?
I can't hide, it's true.
I still burn for you.
Your memory just won't let me go.

How many dreams will end?
How long can I pretend?
How many times will love pass me by,
Until I find you again?

I'd hold you tighter,
Closer than ever before.
Yeah.
No flame would burn brighter,
If I could touch you once more,
Hold you once more!

How many dreams will end?
How long can I pretend?
How many times will love pass me by, until I find you again?
'till I find you again..


By: Richard Marx :)

Saturday, August 6, 2011

Am i not good enough for him OR he's not good enough for me?? I keep asking myself every single day, and i still don't get the answer yet it hurt-me-inside. Ok, enough. Move on.

Hari nie Tiya tak sihat. Muntah-muntah 3kali and demam. Pagi-pagi lagi dah bawa dia pergi jumpa doktor. Doktor kata,muntah tue symptom demam dia. So, doktor bagi dia ubat tahan muntah and ubat demam. Satu hari dia tidur. Tak pernah dia demam teruk macam nie. Mama pulak kena pergi service kereta. Tinggal kami berdua kat rumah. Siapa kena jaga tiya?? Mestila aku kan. Dahla aku sorang je yang ada untuk jaga dia. Kaknan and kakngah balik Besut, berpuasa dengan tokwan and tokki untuk beberapa hari ini. Aku pun jaga la tiya, kemas rumah, jemur kain. Huh, memang penat la kan buat kerja to-ang to-ang. Bakal isteri mithali??*insyaAllah hahaha* and one more thing, everyday i keep falling in love with this one song, 'River flows in you' by Yimura. Tiba-tiba gedik nak main piano pulak kan. Aku pun bukak la YouTube and search for lagu nie la untuk belajar piano punya version.

5minit yang pertama-semangat

10minit-pening

15minit-give up haha

By the way,
Mission for this Ramadhan:
Increase my love toward Allah and His Messenger, Increase my Iman, focus on doing 'Ibadah, Tarawikh everyday, being a good Muslimah and also a good girl to my mom and dad.


p/s: Thanks friends for always stand by my side especially when i really need you. You all are awesome,doublesome and triplesome la! Muah3 tuk korang XOXO

Friday, August 5, 2011

Simple effort

Simple effort sometimes can bring people a big happiness. Don' believe it? Here the examples that I had given for you people.

1)Between teacher and student:
Without the student realized, teachers feel very happy when they see their students excited in seeking knowledge especially in their class. It is simple isn't? It doesn't need your energy. All you need is sit it the class with a smiling face and focus what they teach. As easy as peanut hee~



2)You and your special one (Parents, Friends, etc)
They don't need your money. All they need is your love. It doesn't cost you a lot in order to show your love toward them. You don't have to pay for hundred ringgit just for showing your love Nowadays, everybody has cellphone, even 3-years-old little child has it. One sms only take 20sen. Did you saw word 'ONLY'??? Yes, only 20sen for one sms - kalau lain rangkaian. It is too cheap compared to the cost of your clothes. You can text them everyday. Like, "Mama sihat tak? Dah makan ke belum? Love you ma". or " Selamat berbuka :D" . Simple effort right? Just 30seconds everyday to let them know that you care for them and you will be there when they need someone.







p/s: Say ' I love you' to your beloved one and even to Allah in every single day. After all, what was more important, in the end, than love? XOXO