Wednesday, June 15, 2011

Donate blood for the 2nd time

Hai, hari ini aku derma darah lagi..Last year first time aku derma darah pada 11 Nov 2010. Best.. Tak tau kenapa. Maybe sebab aku suka tengok darah mengalir kot haha. But the point is, I do love donating my blood. Tapi kali ini sakit sikit la. Entah kenapa, darah tak nak keluar. Habis nurse tu godek-godek jarum tue supaya darah keluar. Sakit kot. Darahnye keluar, tapi slow pulak and dapat separuh bag je. Nurse tue pown tanye,

Nurse  :  Awak nak derma darah lagi ke? Darah nie cukup untuk anak kucing je..
Karela :  Hah? Sikit sangat ke darah saya.. Ok lah, boleh jugak. Alang-alang dah derma, biar lah banyak sikit
Nurse  :  Tapi kena cucuk belah kiri. Erm, kamu nie ikhlas ke tak nak derma darah nie?
Karela :  Ikhlas la. Mane la saya tau nape darah tak nak keluar.
Nurse  :  Lain kali buat kerja rumah,masuk dapur. Barulah salur darah besar kamu timbul.
Karela :  Saya masuk la dapur tue.
Nurse  :  Masuk tue memang la masuk. Buat kerja nya tak.

Hai, bersabar jela ngan nurse nie haha. So, aku pun kena cucuk belah tangan kiri pulak. Darah tangan kiri pown slow jugak.

Nurse   :  Salur darah kamu ni kecil la.. Saya tak dapat jumpa salir darah kamu,

Sedihnya!!! Habis bengkak-bengkak dua-dua belah tangan :( .



Taken by Awatif

Then, there was an uncle said this to me, " Lain kali minum air banyak-banyak. Elok untuk darah. Lagipun derma darah nie elok untuk hati and jantung kita sebab darah semakin bersih."
Plus, donate is very noble act. We can help other muslim that need blood from muslim's blood. Isn't it?

video


p/s : Thanks and congrates awatif for accompanied me and also donate your blood for the first time.
This is Awatif.
Her blood flew out very fast. Jealous~ XD

6 comments:

D.A.Y.A.H said...

wah..beshnyer leh donate blood..dpt pahale..besh2
teringin nak donate..tapi apekan daye..xlayak..bmi xstabil.. :-(

Athira said...

bmi xstabil?? makan la banyak2..nanti bole donate blood. XD

HAZWANI said...

derma darah lagi tira?
banyak da sangat darah 2?
:)

Athira said...

haha..sebab byk la tra derma XD..
badan tra kuat!
derma yuk wanie..kalo derma kali kedua,bole dpt suntikan imunisasi hepatitis B secara percuma.. Kalau tak,kena bayar RM300 utk ketiga-tiga suntikan XD

iqa atiqah said...

amboi3 kakak kite ni....haa,dgr nurse tu kate.wat keje umh byk2 skit..bru urat drh tmbul..wahahah

Athira said...

hahhaha...wan!!!!!!!!!!!!wat malu je la..